Sürdürülebilirlik, tanım olarak, üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının daimi kılınabilmesidir. Başka bir ifadeyle, kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemizdir. Buradan yola çıkarak bu kavram; gelecek kuşaklara ekonomik, ekolojik ve aynı zamanda sosyal koşulları devam ettirilebilen bir dünya bırakmak için kullanılmaktadır.
“Sürdürülebilirlik” denildiğinde ilk olarak akla çevresel anlamı gelse de, bu kavram aslında ekolojik, sosyal koşullar ve ekonomik bileşenleri bir arada barındıran bütünsel bir bakış açısını ifade etmektedir. Sürdürülebilirlik sadece çevresel anlamıyla düşünülmemelidir. İçinde bulunduğumuz zamanın ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamayı ifade eder.
2070'te Beklenen Nüfus
Okyanus Kirliliği
km² Yeryüzü Kirliliği
Hava Kirliliği Endeksi
2020 senesinde doğan çocuklar iklim krizini bizden çok daha şiddetli deneyimleyecek. Korku ve eylemsizlik doğurmadan gelecek nesile sürdürülebilirliği aşılamak daha yaşanılabilir bir çevre oluşturmak için hepimizin başlıca görevidir.
Örneğin, yeni bir yol açmak için kesilmiş orman arazilerini gösterin. Bu yol ile şehre daha az yakıt kullanarak gidebileceğinizden ve fakat yol açmak için ağaç kesmenin orada yaşayan canlıların kendilerine yeni yaşam alanları bulmaları gerektiği anlamına geldiğinden bahsedin. Ağaçsızlandırma, ulaşım ve hayvanları koruma arasındaki bağlantıyı kendi yaşamınız üzerinden kurun.
Doğada yer alan doğal kaynakların bir gün tükeneceğini ve bu kaynakların akıllı bir biçimde kullanılması gerektiğine odaklanmaktadır. Yaşayan her canlı için büyük bir öneme sahip olan çevresel sürdürülebilirliği savunmaktadır.
Eğitim, sağlık, refah, güvenli yaşam, yaşam kalitesi vb. alanlarda toplumsal koşulların sürdürülebilirliği üzerine odaklanmaktadır. İnsanlar arasındaki ilişkilerin zenginleştirilmesinin yanı sıra bireysel ve grupsal hedeflere ulaşılmasını sağlar.
Üretim ve tüketim dinamiklerinin sürdürülebilirliği, ekonomik devamlılığı sağlama ve kalkınma için oldukça önemli bir kavramdır.
Tüm bu bileşenler bir arada uyum içinde çalıştığında, insanın istek ve ihtiyaçlarının şimdi ve gelecekte karşılanabilme potansiyeli artar ve böylelikle sürdürülebilir kalkınma sağlanmış olur.